Translate

Biba

12:56:00 Unknown 0 Comments


Ak by mala byť spomenutá značka, ktorá najviac definovala 60's, určite by to bola Biba. Moja momentálna záľuba 60's a 70's fashion dekádami, mi nedovolila nepovšimnúť si toto meno. Za týmto všetkým však stojí osoba so slovanskou krvou, Poľka menom Barbara Hulanicki. Barbara narodená vo Varšave cez vojnu s rodičmi emigrovala do Veľkej Británie. Tu študovala v 50-tych rokoch na Brighton School of Art. Barbarina kariéra začala v móde na voľnej nohe ako módny ilustrátor pre rôzne časopisyvrátane Vogue, Tatler a Women's Wear Daily.

V roku 1964 si otvorila svoj prvý vlastný Biba shop v štvrti Kensington- London. Obchod sa čoskoro stal známy pre jeho štýlovo dekadentnú atmosféru a bohatý dekor inšpirovaný secesiou a Art Deco. To sem pritiahlo rôznych umelcov, filmové hviezdy a rockových hudobníkov, vrátane Micka Jaggera a Rolling Stones, Davida Bowieho, Marianne Faithfull a Cathy McGowan. V obchode si mladá klientela kupovala veľmi krátke mini-sukne, veľké plstené klobúky, bohaté boa s pierkami, zamatové nohavice a obleky, či unisex tričká v bohatých tlmených farbách, ktoré boli v 60-tych rokoch tak populárne. Na začiatku roku 1970 sa Biba presťahovala do obrovského interiéru budovy v štýle Art Deco a Barbara sa podieľala na rekonštrukcií, ktorá pomohla pri znovuzrodení štýlu Art Deco.

Po zániku obchodu v roku 1976, Barbara pokračovala v práci v módnom priemysle. Navrhovala pre značky ako Fiorucci a Cacharel.
Myslím si, že odkaz tejto značky je dosť silný. Všetky dnešné trendové "retro" veci, vyzerajú akoby sa inšpirovali od Biba.
Trošku viac vám napovie samotná Barbara vo videu.
Vždy keď mám čas prehľadávam pinterest a všetko možné spoločné s menom Biba. Najviac ma ale potešilo, keď som si našla doma v šatníku oranžový kabátik tejto značky, ktorý som kúpila za facku v jednom bazáre. Ktovie s akého roku pochádza...

A ešte jedna zaujímavosť na záver. Vládkyňa, Anna Wintour začala v móde ako zamestnankyňa u Biba. ;)



all pictures by Pinterest

fringe jacket

9:53:00 Unknown 4 Comments

Kožená bundička, ktorá sa neuveriteľne ťažko kombinuje, ale tak dobre nosí. Má síce trošku taký 80's tvar, ale to nevadí :) Kúpila som si ju v seconde hande asi dva roky dozadu za smiešnych 15€. Mám typ, že okrem toho, že je made in USA, asi cestovala z jedného sekáča do druhého, lebo na nej bola ešte cenovka $55. To sa mi zdá na koženú bundu fakt málo, no možno bola po zľave. Našla si ku mne cestu. Dlho som o takej nejakej snívala. Asi som si ju do života pritiahla.Veríte tomu, že ked po niečom intezívne túžite, alebo na to myslíte, splní sa to? Ja čím som staršia tým viac. Ale vždy je tam aj obrátená strana mince. Môže sa vám stať aj to, čoho sa najviac bojíte, aby sa vám nestalo.
Takže bacha na vaše myšlienky. Sú ako magnet :)
ps: áno čítala som  The Secret a funguje ;) a nebojte sa, môj život neni tak plytký, že snívam len o materiálnych veciach ;)
ps2: Odpustite mi ten nehodiaci sa klobúk, ale čiapka by k tomu bola asi horšia...
 


Rachel Zoe resort 2016

18:20:00 Unknown 2 Comments

Rachel Zoe je jedna z mojich najobľúbenejších stylistiek. Jej tvorba je pre mňa ohromujúca. Krásne bohémske strihy, textúry a aj farby mi pri pohľade na jej modely vždy vyčarujú úsmev na tvári. Kedysi som sledovala jej show a tam som pochopila, ako na sebe tvrdo makala a vypracovala sa skutočne vysoko. Osobne rada "šmírujem" jej street style a kebyže sa dostanem do jej šatníka asi uroním nejednu slzu, haha. Úplne som však hotová z bordového kabátika na druhej fotke uprostred. ★♥★


Etro inspiration

7:59:00 Unknown 1 Comments

Šaty, ktoré mám na sebe ( nie, nie je to sukňa ) mi veľmi pripomínajú taliansku značku Etro. Etro je jednoducho etno. Ich potlače mi vždy vyrážajú dych. Kto nepozná klik TU ;). Tieto moje lacné syntetické sú síce Etru na míľu vzdialené, ale teším sa im aj tak. Môžete hádať odkiaľ sú. Samozrejme second hand. Bolo už dosť chladno a tak som ich vrchnú polovicu musela schovať čiernym svetríkom, ktorý je aj tak ukrytý pod leteckou bundičkou. Chcela som nejakým spôsobom rozbiť toľko čiernej a vtedy mi  prišlo vhod dať si srdiečkové "ombré" okuliare . V poslednej dobe celkovo vymieňam nohavice za sukne a šaty. Žiaľbohu nízke teploty mi v tom až toľko neprajú. Nikdy neriskujem zdravie, kvôli vzhľadu. Už som raz prekonala zápal obličiek a stačilo. Momentálne bývam opäť s rodičmi na strednom Slovensku a tu je zima oveľa silnejšia než v Bratislave. Som zvedavá aká bude tento rok. Dúfam, že bez snehu. Sneh mám rada iba na Vianoce. Ja totiž ani nelyžujem a tak len vždy čakám kedy sa to stopí. Je to škoda, lebo tu máme krásne lesy a aj lyžiarske strediská. Čo už. Lenivosť je krutá vlastnosť. Radšej si zaplávam. Prajem pekný deň ;)
 

( jacket/bunda:Mango, top/svetrík:Jennyfer, dress/šaty:second hand, bag/kabelka:Lindex, boots/čižmy: Claudio Dessi, sunglasses/okuliare: Tally Weijl)

Mini

12:18:00 Unknown 0 Comments

Pamätám si, že okolo roku 2000 sme nosievali minisukne v plnej paráde. Strih a dĺžka však bola úplne odlišná, ako sa predávajú terajšie. Chvalabohu holé kríže sú fuč a vysoký pás oveľa krajšie tvaruje ženské krivky. Videla som v obchodoch aj nejaké nové sukničky tohto typu, ale rozhodla som sa pre šetrnejšiu verziu. Skúsila som si skrátiť moju dlhú riflovú, ktorá siahala až po členky a urobiť z nej mini až nad kolená. Kamarátka si teraz kúpila šijací stroj, tak spolu každú sobotu nad ním maturujeme. Moja premena sa celkom podarila. Voľným okom sú tam kadejaké chyby, ale cvikom sa to dúfam napraví. Vždy sa dá našťastie párať. Uvidíme kam sa až posunieme. Zatiaľ, sme šili len plátené shopperbags. Čo vám poviem,
 komu sa nelení tomu sa zelení :). Pol hodinka práce a je to...
(Picture by pinterest/mini skirt: second hand)

Movies: Et Dieu…créa la femme, Arizona Dream, The Graduate

8:21:00 Unknown 0 Comments

Už je to tu. Zima a dlhé zimné večery.
Čas na filmy a relax. Mám pre vás nejaké typy, ktoré ma zaujali.
*
Et Dieu… créa la femme
(A Boh stvoril ženu) FR/IT 1956
Film z roku 1956 kde hrá sexbomba Brigitte Bardot. Tento snímok sa odohráva v ST.-Tropez , kde Brigitte hrá 18 ročnú Juliette, po ktorej šalie celé mestečko a ona v ňom aj patrične urobí rozruch. Celá zápletka je ako inak vo vzťahoch. Dej nie je až tak skvelý, ale na rozdiel od dnešných filmov ani prvoplánový. Celkovo sa mi páči atmoška, ktorá plynie s tejto doby ako aj prostredie a móda. Je to taký príjemný filmík na večer. Pukance, coca cola a nohy na stôl...
*
Arizona Dream

(Arizónsky sen) USA/FR 1993

Myslela som si, že som videla skoro všetky filmy s Johnnym Deppom, ale mýlila som sa. Objavila som totiž tento priam surealistický v réžií Emira Kusturicu z roku 1993.
Celý dej filmu sa v podstate točí okolo štyroch osôb. V hlavnej úlohe Johnny ako Alex, ktorý sa dostane do rodnej Arizony, kde sa dejú dosť zvláštne veci.
Veľký opustený dom, matka s dcérou a ich šialené povahy, láska, sex, americké autá a ako doplnok hudba Gorana Bregovića. Môj dojem z filmu je veľmi pozitívny. Človek sa pri ňom zamyslí, že svoje sny by sme si nemali len snívať, ale aj žiť. Viac už nejdem prezrádzať.
Pozrite si to ;)
*
The Graduate
 
(Absolvent) USA  1967

 Tento slávny snímok som si veľmi obľúbila. Ak ste ho náhodou nevideli , je na čase. V hlavnej úlohe ešte mladý Dustin Hoffman ako čerstvý absolvent Ben, ktorý sa milostne zapletie ...ale to by som vám všetko prezradila. Tie roky 6o-te, krásne autá, krásne ženy a super prekvapivý dej. Nedivím sa, že dostal Oskara za réžiu.
Našla som na webe aj takúto recenziu: Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.
Myslím si, že to hovorí za všetko. Musím podotknúť hlavne hudbu, kde titulná skladba filmu je ´´The Sound of Silence´´ od Simona a Garfunkela. Tú by ste mohli poznať...

Music: Deep Purple- Made in Japan

8:53:00 Unknown 3 Comments


Jedna z najlepších živých hardrockových nahrávok v histórii rocku. Tak živelná a autentická, že neobsedíte. Tento dvojalbum je z roku 1973 a skladá sa z nahrávok  troch koncertov v Japonsku. Album obsahuje 7 skladieb. Už prvá pecka Highway star sa vám vryje pod kožu a budete si ju spievať celý deň. Spevák Ian Gillan bol vtedy v najlepšej forme nehovoriac o jeho kolegoch. Purple vtedy v zostave: gitarový virtuóz Ritchie Blackmore, legenda za hammondom Jon Lord, na basu Roger Glover, a pán rytmu bubeník Ian Paice. Moja obľúbená zostava  vôbec. Ak ste fanušík roku isto poznáte hymnu s názvom "Smoke on the water" , alebo baladickú "Child in Time". Ja mám veľmi rada aj "Space truckin' ".
Celkovo sa mi páčia staré živé nahrávky hlavne kvôli zvuku, ktorý dnes už skoro neexistuje. Myslím, že to závyselo aj od nástrojov a techniky vôbec. Teraz sa už aj koncerty v štúdiu upravujú a čistia. Samozrejme netrvám na tom, aby teraz tak každá kapela znela, ibaže to malo také zvláštne kúzlo, ktoré ma nesmierne oslovilo. Je to jednoducho odraz doby. Ja by som povedala, že to bolo tak pekne špinavé. :)

over the knee boots

16:40:00 Unknown 2 Comments

Je to priam neuveriteľné, ale čižmy nad koleno som nakoniec kúpila doma v Banskej Bystrici v jednom malinkom obchodíku s topánkami. Keby nebola taká zima, mala som v pláne ich skombinovať s mini sukňou, alebo nejakými hippie šatami. Miesto toho som zvolila hrubý sveter na štýl deduška večerníčka ( :D haha, otec mi povedal, že som ako bača) a koženkové nohavice či legíny (sama neviem kam to zaradiť) . Strapcovú kabelku mám kúpenú už asi pol roka, ale nikdy sa mi nehodila k žiadnym topánkam. Teraz konečne našla svoju ´´polovičku´´ v podobe týchto čižiem. Mám neskutočnú radosť, že som si ich kúpila. Snívala som o nich už viac než rok.  Myslím si, že ich využijem aj na jar :)
 Škoda, že nie sú kožené, ale ani semiš nie je zlá voľba.
Teraz budem vymetať všetky secondhandy a hľadať k nim vhodné sukne :)
 
ps: pozdravujem Zuzku M. a Ďakujem ;)
 
(sweater/sveter: Lindex, hat/klobúk: HM, top/rolák: Intissimi, leggings/legíny: new yorker, bag/kabelka: Clockhouse, boots/čižmy: Claudio Dessi)

Wide leg

8:26:00 Unknown 3 Comments

Tieto nohavice nosievam skôr na jar a v lete, ale keď si pod ne dám pančušky vydržím to aj teraz. Držia na páse len tak na gumičke, čiže ma nikde nič netlačí čo je veľké plus.
Trošku sa nám vylepšilo počasie a tak som využila poslednú šancu na riflovú Levisku.
Klobúčik by som zvolila aj väčší, ale žiaľ bohu taký nemám. Najkrajšie čo som na nete našla sú od freepeople.com, ale bojím sa objednať si nejaký kvôli vysokému clu.
Asi na to kašlem a dám si nejaký vyrobiť v Bratislave. V jednom klobučníctve v starom meste som sa už bola pýtať, či je to možné vyhotoviť mi mnou požadovaný tvar a veľmi ochotná pani klobučníčka povedala, že áno. Nechám to ale už iba na budúci rok.
 Teraz aj tak pol roka budeme nosiť čiapky.
Čo vy a tento tvar nohavíc? Páči? Nepáči? alebo len nemáte odvahu? ;)
(jacket/bunda: Levis, top/rolák: intissimi, wide leg pants/nohavice: Bershka, bag/kabelka: Mango, hat/klobúk: H&M, shoes/topánky: Baťa)


Pin it

22:46:00 Unknown 3 Comments

Už ma prestalo baviť veci škatuľkovať. Je to jedno či sú moderné, staré, alebo zmixované dokopy. Už to delím iba na dve strany-páči sa mi / nepáči sa mi.
Stále sa hrám a skúšam. Dnes som sa hrala s pinterestom a našla som lahôdky pre moje oči.
Decor a móda. Jedna veľká rodina ;)
Btw ak by ste chceli sledovať môj pinterest tak TU.
Ja budem rada sledovať váš svet ;) kľudne mi pošlite pozvánku :)!

Wishlist fall'15

10:01:00 Unknown 1 Comments

all pics by topshop.uk
Vínové farby a odtiene červenej hrajú u mňa teraz prím. Topshop to s výberom jednoducho vyhral. Už je len otázkou či si niečo objednať, alebo nie. Materiál ako brúsená koža, či semiš sa mi páčili vždy. Môj jasný favorit sú určite čižmy nad kolená, no je celkom ťažké nájsť také podľa mojich predstáv a nie zbytočne predražené.
Mám už vyhliadnutý jeden typ ako je na obrázku. Bojím sa však nejaké si objednať.
 Je tam totiž riziko, že mi budú úzke a nevytiahnem ich ani len pod koleno.
Čím som staršia, tým som nerozhodnejšia. Skôr dám prednosť vyskúšaniu.
Veď vlastne ani neviem, či mám na to nohy :)
Toto je malá koláž, v akom šate si predstavujem túto jeseň :)

Florale

7:26:00 Unknown 4 Comments

Niekedy ma mrzí, že steny v mojej izbe nie sú väčšie. Mám veľmi rada všelijaké obrázky v rámikoch, alebo len obyčajné fotky či pohľadnice, ktoré vždy spolu nejak hrajú dokopy. Pomaličky sa to snažím minimalizovať, ale ide to ťažko. Našťastie ma zachránil náš maličký drevený stolíček, ktorý som oprela o stenu a  dávam si naň vecičky, ktoré ma momentálne tešia. Už mi tam pár kvietkov zvädlo, ale to bude asi tým, že majú málo svetla. Asi ostanem navždy verná kaktusom. Škoda, že tie nevoňajú. Chýba mi leto a sladké vône. Ocino mi pár dní dozadu daroval toaletku Prada Candy Florale. Nie je to pre mňa typická vôňa, ale možno je to dobre. Zmeny mám rada. Jej zloženie je limonka, pivonka, karamel, med, benzoin a moje obľúbené pižmo (mošus). Tieto živočíšne zložky som ako decko nenávidela. Teraz je to úplne naopak.
Keď zmeníte voňavku, to akoby ste zmenili farbu vlasov. Priznám sa, že aj to mám v pláne.
Už čoskoro ;)
Prajem krásny víkend (bez dažďa).

Radio Station EXP

17:48:00 Unknown 0 Comments


Good Evening Ladies and Gentleman
Welcome to radio station EXP
Tonight we are featuring an interview with a very peculiar looking gentleman
Who goes by the name of Mr. Paul Carusoe on the dodgy subject of are there, or are there not flying saucers or UFOs?
Please Mr. Carusoe, please could you give us your regarded opinion on this nonsense about spaceships and even space people?
 [Jimi Hendrix]
Thank you. As you well know, you just can't believe everything you see and hear, can you?
Now, if you'll excuse me, I must be on my way
[Outro][Announcer]
Ehh... but, but, but... huh... I don't believe it
Kto nepozná toto titulné interview tak vám ho trochu objasním. Je to intro s albumu Axis bold as Love kapely Jimi Hendrix Experience. Tento album ma veľmi inšpiroval, až som si jeho odkaz musela napísať na sako. Jimi Hendrix bol veľmi zvláštna osoba. Prečítala som o ňom pár kníh a jeho myšlienky sú v skutku zaujímavé. Niektoré veci sa dosť ťažko chápu, lebo neviem v akom stave ich pán umelec písal. Nechcem tu Jimiho očierňovať, ale viete aká bola doba. Či svoje myšlienky písal "čiistý" alebo nie, ťažko povedať.
 V podstate som si o ňom urobila taký obraz, že je asi naozaj dobré, že už nežije, lebo keby videl aký je dnes svet, asi by sa zbláznil. Bol veľmi vnímavý a citlivý.
Asi aj preto videl svet z inej perspektívy. :)
Čo sa týka outfitu chcela som to sako zladiť s materiálom, ktorý bol typický pre 60's či 70's a je to práve zamat. Zvolila som si  zamatové elastické nohavice veľmi temnej zelenej farby k topánkam na platforme. Kabelku a klobúk ste tu už videli asi sto krát, ale ked si niečo obľúbim, nosím to až kým sa to nerozpadne.
Btw ako prežívate jeseň? Mne hrozne chýba slnko. Okamžite by som brala leto naspäť.
Nevadí. Ešte pol roka a bude teplo...Som dosť pozitívna ?....
...Ehh... but, but, but... huh... I don't believe it :)

[ hat/klobúk;bag/kabelka: H&M, pants/nohavice: Tally Weijl, shoes/topánky: Baťa, jacket/sako: second hand, furry collar/golierik: by my grandma, top/košielka: H&M]


Jane Birkin

22:58:00 Unknown 1 Comments


Len nedávno som sa nejak zamerala na herečku Jane Birkin. Začala som na pintereste vyhľadávať jej fotografie a nesmierne ma zaujal jej štýl. Prvý krát som ju videla hrať v mojom obľúbenom filme od M.Antonioniho-Zväčšenina (Blow up). Počas svojej hereckej kariéry sa stala hviezdou a tvorila párik s režisérom, skladateľom a textárom menom Serge Gainsbourg.
Dcéra tejto slávnej dvojky je herečka Charlotte Gainsbourg.
Jane a jej jednoduchý štýl ako biela košela, jeansy či transparentné šaty s jej dievčenskou tvárou vytvárali veľmi nenútený sexy štýl. Tie biele splývavé ´´záclonkové´´ šaty sú veľmi podobné mojim z H&M-ka, akurát, že ja mám výstrih na chrbte a nie vpredu (foto tu). To ma veľmi potešilo. Takéto bohémske kúsky zbožňujem!
Určite ste si všimli že, namiesto kabelky sem tam nosila aj slamený košík  Nikomu by nepristal viac než Jane. No viac než košíček je známejšia ikonická ´´birkinka´´.
Prenesme sa do roku 1981. Výkonný riaditeľ Hermés Jean-Louis Dumas sedel s herečkou  Jane Birkin v lietadle z Paríža do Londýna. Ona práve položila svoju kabelku do hornej priehradky a všetko sa z nej vysypalo na zem. Birkin vysvetlila Dumasovi, ako ťažko je zohnať koženú víkendovú kabelku, ktorá by sa jej páčila. V roku 1984 vytvoril módny dom Hermés čiernu pružnú koženú kabelku na základe herečkiných požiadaviek.
Musím si pozrieť viac filmov kde Jane hrala. Isto to nebudú braky :) Vlastne väčšina starých filmov mi príde čarovnejšia ako dnešný pretlak hlúpostí, ktoré už nemajú čo povedať.
 A už ani tie dnešné herečky nemajú takú charizmu...
Teda aspoň pre mňa.